«Якби я була»: фейсбук-історії

У перший день роботи виставки-форуму, 24 вересня 2014 р., у відділі літератури іноземними мовами та міжнародних проектів ОННБ відбулася творча зустріч із журналістом і громадським діячем Зоєю Казанжи, на якій презентувалася її книжка «Якби я була». Вона вийшла двома мовами – російською і українською (вперше у практиці «Видавництва Старого Лева»). Книжка складається з 88-ми новел. Її автор позиціонує себе як російськомовна письменниця.

Презентація книжкового первістка Зої Казанжи відбулася у затишному залі центра «Вікно в Америку», що прописаний у відділі літератури іноземними мовами і міжнародних проектів ОННБ при підвищеній увазі керівництва бібліотеки. Присутні відкрили для себе цікавого автора, креативну особу, чиї письменницькі рефлексії дозволяють краще зрозуміти людську природу, розглянути проблеми, які можна вирішити, перш за все, на індивідуальному чи вузько соціальному рівнях. Сама авторка, виходячи з обставин написання і форми подачі, називає написане нею «фейсбук-історіями».  

Зоя Казанжи: «Свого часу я відійшла від активної журналістики…Нині моє життя поділяється на два періоди: до- і після Майдану. Першу з написаних історій я опублікувала на фейсбуці у жовтні минулого року, і з жахом думала, яку відповідь отримаю, адже, насправді, фейсбук немилостивий. Коли «очі в очі» – можна когось і пощадити, а коли «обличчя в обличчя»?.. На щастя, мене вчасно похвалили, відбулося заперечення моїх певних стереотипів. Вважаю, що вибрала вірний стиль, адже людям ніколи читати довгих історій. Це ніби людське життя на одній сторінці – незакінчені історії, написані кількома соковитими мазками. Найбільшу реакцію в соціальних мережах викликала історія про маму, яка пізно народила доньку… У моїх героїв немає імен, віку, місця проживання. Це середній клас, який у нас фактично не існує».

Під час зустрічі Зоя Казанжи прочитала кілька новел із своєї книжки. Вони цікаві, перш за все, висловленими думками, узагальненнями, спостереженнями і глибиною розуміння людської суті. Сама авторка не вважає написане нею серйозною літературою, хоча, як знати, можливо це новий жанр, що виник на стику соціальних мереж і літератури. Література отримала певний імпульс, і цю форму викладення варто розвивати.

Після ближчого знайомства з автором відбувся обмін думками, присутні могли задавати питання. Серед учасників зустрічі журналісти, бібліотекарі, багаторічні читачі бібліотеки.

Створено: 30.09.2014
Переглядів: 1595




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.