«Маюнелла» Олекси Різниківа

25 вересня 2014 р. у відділі періодичної літератури ОННБ відбулася презентація повісті «Маюнелла» за авторства члена Одеської обласної організації НСПУ Олекси Різниківа. Автора представила завідувач відділу обслуговування читачів Людмила Буряченко. 

 

 

Зліва-направо: Олекса Різників, Анатолій Коваленко, Дмитро Волошенков

 

Книжка є явищем, перш за все, духовним, але й фізичним також, а відтак, вона теж має свою долю, і поки живий автор, цей витвір мистецтва здатний воскресати із мертвих. Це стосується повісті «з шухляди» «Маюнелла», написаної відомим письменником-дисидентом Олексою Різниківим ще в далеких 1968-1969 роках, і реконструйованої автором у січні-березні 2014 року. На обкладинці мапа України: миролюбна, просвітлена країна із зображенням радісної дитини у вишиванці, що по кордону охоплена кривавим пасмом земель ворожого сусіди. На звороті – мапа Чехословаччини, і коментар автора: «Ця повість написана 1968-69 року, викрадена і прихована кадебістами перед другим арештом автора, повертається знову у цей світ, будучи відновленою у часи київського Майдану і видрукованою після кривавих подій у Одесі 2 травня 2014 року… Вас здивує актуальність теми…»

Свого часу повість отримала високу оцінку Івана Дзюби і, на жаль, вже покійного поета Миколи Холодного. Головним героєм повісті є полковник держбезпеки Іван Улинець. 

 

 

Професор Олександр Птащенко 

 

Як і попередні презентації, під час цієї не було байдужих, і ступінь зацікавленості була надзвичайно високою. Зазначу, на зустрічі були присутні багато відомих людей: депутат Одеської облради Дмитро Волошенков, художник Світлана Крижевська, поет Олег Олійників, професор Олександр Птащенко, письменник-фантаст із Дніпропетровська Віктор Савченко (який цьогоріч презентував на виставці роман-трилер «Діти Мардука») та ін. 

 

 

Із творчого доробку письменника: книжкові видання,
публікації в періодиці, відгуки

 

У повісті «Маюнелла» використані вірші побратима Різниківа по мордовських таборах, поета-бунтаря Олександра Григоренка, який, нажаль, рано пішов із життя. Один із віршів він присвятив Олексі Сергійовичу. 

Про обставини написання повісті розповів автор: «Після звільнення із таборів мене направили працювати на журналістську роботу до м. Балти. Тоді я й написав повість «Маюнелла». Йшов 1969 рік. Це був період, коли радянські війська ввели в Чехословаччину. Коли у нас відбулася інвазія в Криму і на Донбасі, то я пов’язав події 1968 і 2014 років». 

Олекса Різників, незважаючи на семирічне поневіряння в таборах та усілякі утиски радянської системи як «неблагонадежного», не озлобився, а лишився веселим, відкритим, активним і життєрадісним чоловіком. З повагою згадує деяких вищих чинів КДБ, з якими перетинався у павутинні існуючої тоді системи, і які гуманно ставилися до нього, наприклад, Володимира Пристайка, Анатолія Петька, Бориса Волошенкова. На особистих достоїнствах Різниківа акцентував увагу у своєму виступі близький по духу до нього видавець Анатолій Коваленко із Врадіївки (Миколаївська обл.).

Виступ Коваленка став «презентацією в презентації». У своєму монолозі, серед іншого, видавець порушив питання інформаційної безпеки України. Презентація книжки, її зміст і час виходу, а також виступи присутніх говорять на користь того, що це зразок саме актуальної літератури. 

 

 

Олекса Різників під час роботи виставки-форуму. Фото 2013

Створено: 01.10.2014
Переглядів: 1802




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.