Валерій Макеєв: «100 днів полону»

У приміщенні відділу міжнародних проектів ОННБ 21 травня 2016 р. відбулась презентація книги 100 днів полону, або позивний «911». Її автор – юрист, письменник і волонтер із Черкащини Валерій Макеєв, який відвозив гуманітарну допомогу на охоплений бойовими діями Схід України.

Одного дня він був затриманий на блокпосту разом з групою журналістів, і взятий у полон бойовиками «ЛНР», де провів сто днів, до 24 листопада 2014 року. Після звільнення продовжує опікуватися полоненими.

Ця книга – спогади про перебування за ґратами у підвалі, про те, що передувало полону, і про життя після нього. Це книга про ту страшну реальність, з якою переважна більшість із нас знайома лише з випусків новин, та з ось таких спогадів учасників та очевидців. А найголовніше – це книга про людей, – тих, які свідомо опинилися по протилежні боки військового конфлікту, та тих, хто постраждав від нього волею долі. Це книга про життя і смерть, про жорстокість і людяність.

Автор у своїй оповіді пригадує як суто побутові моменти перебування в полоні, так і допити, і розмови зі співкамерниками. Один з розділів книги має назву «Люди» – він про тих, хто живе у зоні конфлікту. Ця книга не дасть відповіді на запитання: «За кого люди на Донбасі?», але допоможе зрозуміти, що світ не є чорно-білим, а цивільні громадяни, які не виїхали з окупованих територій, зовсім не обов’язково є прихильниками сепаратистів. Також у книзі можна знайти тексти пісень та вірші, написаних Валерієм Макеєвим за час перебування в полоні, усі з коротким коментарем автора. Одну з цих пісень Валерій Макеєв виконав під акомпанемент гітари під час презентації, і присвятив усім загиблим на Сході України.

Автор ілюстрацій до книги, художник з Донецька Сергій Захаров, засновник гурту «Мурзилка», відомий спільноті завдяки своїм сміливим карикатурам на лідерів так званої «ДНР». Презентант відмічає, що йому вдалося дуже точно відтворити в ілюстраціях тамтешнє життя, – вочевидь, завдяки сумному досвіду 40-денного перебування в полоні «ДНР».

Валерій Макеєв розповів про свої подальші творчі плани, зачитав уривки з нового, ще не дописаного роману.

Презентація цього видання зацікавила людей різного віку і різних професій. Це нагода познайомитися з автором, якою скористалися школярі і пенсіонери, студенти і науковці, музейники і бібліотекарі, ветерани АТО і волонтери. З колишніми «кіборгами», а тепер курсантами Військової академії м.Одеси та «айдарівцями», які прийшли на презентацію, у Валерія Макеєва знайшлося чимало спільних знайомих. Серед живих і серед мертвих…

Від розповідей про полон у слухачів сльози наверталися на очі. По закінченні презентації до Валерія Макеєєва вишикувалася черга з охочих придбати книгу і отримати автограф. Байдужих не залишилося. З нетерпінням чекаємо на нову книгу.

26.05.2016

Створено: 26.05.2016
Оновлено: 27.05.2016
Переглядів: 1771




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.