«І злитись знову зі своїм народом... »

0-1.jpg

З 18 по 28 липня 2016 р. в головному читальному залі ОННБ розгорнуто книжково-ілюстративну виставку «І злитись знову зі своїм народом», яка присвячена 110-річчю від дня народження Олени Теліги (Шовгенова, 21.07.1906 – 21.02.1942), української поетеси, публіциста, літературного критика, діячки ОУН.

Експозиція виставки містить сучасні енциклопедичні, довідкові видання; цікаві літературознавчі матеріали, дослідження і розвідки останніх років, що висвітлюють життєвий і творчий шлях поетеси: роки творчого та громадського зростання, часи еміграції в Чехії та Польщі; відчайдушної боротьби в окупованому фашистами Києві та останній трагічний путь – шлях у безсмертя разом з іншими мучениками Бабиного Яру.

Серед книг, особливу увагу користувачів викликали збірники поезії Олени Теліги з фонду сектора закордонного українства, відділу міжнародних проектів, видані українською та англійською мовами.

Теліга О. Збірник / О.Теліга; ред. І прим. О. Жданович. – Детройт – Нью Йорк – Париж : Видання Українського Золотого Хреста в ЗСА, 1977. – 473 с.; англ. та укр. мовами.

Електрон. каталог

Теліга О. Полум'яні межі / О. Теліга; упоряд. О. Прокопів. – Торонто, Балтимор: 1977. – 134с. : англ. та укр. мовами.

Теліга О. О краю мій... : Твори, документи, біографічний нарис. – Київ : Видавництво імені Олени Теліги,1999. – 496с.

Електрон. каталог

Розіп'ята муза : Антологія українських поетів, які загинули насильницькою смертю : У 2 т. / Укл. Винничук Ю. – Львів: Смолоскип,2011. – т.2. – С. 302-311; англ. та укр. мовами.

Електрон. каталог

1.jpg

Першими ознайомились з книжково-ілюстративною виставкою відвідувачі бібліотеки, юні одесити англомовного табору з культурного центру «Баварський дім»

2.jpg

Знайомство з творчістю Олени Теліги перетворилось на імпровізований урок української літератури. Юні відвідувачі показали свою обізнаність і натхненно читали рядки вітчизняних поетів

4.jpg

Андрій Поспєлов, кандидат історичних наук, доцент кафедри нової та новітньої історії ОНУ імені І.І.Мечникова (на світлині ліворуч) під час бібліографічного огляду виставки наголосив на значущості участі Олени Теліги в українському національно-визвольному русі у часи Другої світової війни

Створено: 26.07.2016
Переглядів: 1103




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.