Психотерапія: вчора, сьогодні, завтра

Три роки поспіль довідково-інформаційний відділ ОННБ активно співпрацює з Одеським інститутом психічного здоров'я (ОІПЗ), надає допомогу в організації і проведенні семінарів, адже підсобний фонд ОННБ – це невичерпне джерело інформації з питань психології та психотерапії. Цей спільний проект проводиться в стінах бібліотеки в рамках “Клубу цікавих зустрічей”.
15 вересня 2016 р. на базі електронного читального залу ІЦ “Вікно в Америку” відбувся відкритий семінар ОІПЗ на тему “Психотерапія: вчора, сьогодні та завтра”, присвяченого 90-річчю відомого лікаря-психотерапевта, канд. мед. наук Якова Наумовича Воробєйчика. Він довгі роки працював в Одесі, а нині проживає у Канаді. На зустрічі обговорювались актуальні питання психотерапії.

1-leonid_valentinovich_maksimenko.jpg

Слово має Леонід Максименко

З вступним словом до присутніх звернулася Ірина Вікторівна Галіна, доктор мед. наук, професор, керівник вченої ради ОІПЗ. “Я.Н. Воробейчик: науковий та творчий шлях в психотерапії ” – на цю тему вів розмову Микола Тищук, лікар-психотерапевт вищої категорії ОІПЗ, керівник Всеукраїнського лікарського товариства. Обговорювались питання розвитку психотерапії сьогодні. “Шляхи та тенденції розвитку психотерапії” – цю проблематику розглянув у своєму виступі Леонід Максименко, лікар, психолог, доктор філософії (Ph. D), зам. директора ОІПЗ, керівник відділу екзистенціальної психології та психотерапії.
В обговоренні питань взяли участь науковці Одеського національного медичного університету (ОНМУ) та ОІПЗ – Віктор Бірюков, канд. мед. наук, доцент кафедри історії медицини; Олена Рязанцева, канд. псих. наук, керівник відділу ресурсно-орієнтованої психотерапії; Ольга Веремчук, психолог, керівник відділу кризового консультування та психотерапії та Тетяна Мезенцева, психолог, керівник відділу терапії психічної травми.

2-sluhachi.jpg

Сучасні технології електронного читального залу дали можливість учасникам зустрічі привітати та поспілкуватися за допомогою Skype з ювіляром.
ОНМУ, ОІПЗ та колектив бібліотеки сердечно привітали Якова Наумовича з круглою датою і побажали йому здоров’я, щастя, добра, творчої наснаги, миру, гармонії та благополуччя.
До семінару було підготовлено змістовну виставку “Психотерапія: вчора, сьогодні та завтра – з фондів ОННБ”, яка представила як сучасні видання по психотерапії, так и видання минулих років. В них розкрито актуальні питання теорії, практики та методики в цій науці. Вони входять до золотого фонду психотерапії – це енциклопедії, підручники, хрестоматії, періодичні видання, у тому числі з арт-психотерапії, публікації щодо використання в психотерапії музики, віршів, казок, ігор. Підготувала книжкову виставку та провела бібліографічний огляд представленої літератури Марина Житник — завідувач довідково-інформаційним відділом.
Слухачами семінару були студенти I та II курсу ОНМУ. Під час його роботи учасники мали можливість ознайомитись як з виданнями, що вже стали хрестоматійними, так і новинками по психотерапії. Це дало можливість студентам збагатити свої знання, знайти цікаві матеріали, які надихнули їх на подальшу пошукову роботу. Зокрема, було презентовано два видання з фондів бібліотеки, які вийшли за авторства Я.Н.Воробєйчика — “Психофизиологические основы НОТ”. (Одеса,1970) та “Основи психогігієни”. (Київ, 1989).
Миколай Тищук передав в дар до фонду національної книгозбірні видання Я.Н. Воробєйчика “Руководство по аутопсихотерапии” з автографом автора.

3-gosti_zustrichi_bilya_vystavki.jpg

Після завершення семінару для його учасників була також проведена екскурсія по бібліотеці.

Створено: 20.09.2016
Переглядів: 1354




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.