Пам’яті Шота Руставелі

26 листопада 2016 р. в ОННБ спільно з Одеською обласною організацією «Грузинський культурно-освітній центр «Іверія»» відбувся літературний вечір, присвячений пам’яті Шота Руставелі (бл. 1172-1216), відомого грузинського державного і культурного діяча, автора всесвітньо відомої поеми «Витязь у тигровій шкурі».

1.jpg

У рамках заходу відбулась презентація книжково-ілюстративної виставки «Зі щирого келеха любові», на якій були представлені видання із фонду ОННБ, що висвітлюють надбання грузинської культури, українсько-грузинські зв’язки, зокрема високополіграфічні видання поеми «Витязь в тигровій шкурі», які перекладені мовами світу. До уваги присутніх було продемонстровано слайд-презентацію «Царство мудрості довіку вшанування зветься гоже…», присвячену Шота Руставелі.

2.jpg

ФОТОРЕПОРТАЖ

img_4073.jpg

Відкрила захід Ліна Арюпіна, заступник генерального директора з наукової роботи

shorena-i-tamara.jpg

Ведуча заходу Тамара Кухарук, завідувач відділом зв’язків з громадськістю і реклами ОННБ

img_4076.jpg

Шорена Гегешидзе, голова Грузинського кульно-освітнього центру «Іверія», у своїй промові акцентувала особливу увагу на поему Шота Руставелі «Витязь у тигровій шкурі», яка вважається безцінним скарбом грузинської і світової культури

img_4081.jpg

З вітальним словом до присутніх звернувся Теймураз Нішніанідзе, керівник благодійного фонду «На благо Одеси», екс-консул Грузії в Одесі. Він наголосив на важливості єднання культур і проведення таких просвітницьких заходів, та передав до фондів ОННБ видання «Грузини в історії Південної України: спільне море та доля» за авторства Олександра Музичка (Одеса, 2016)

img_4085.jpg

Про видатних грузинських літераторів йшлося у виступі Олександра Музичка, кандидата історичних наук, доцента кафедри історії України ОНУ імені І.І.Мечникова – дослідник теми «Грузини в історії Південної України: спільне море та доля»

img_4087.jpg

Про історичну постать Шота Руставелі та його життєвий і творчий шлях у відеозверненні розповів Олександр Мушкудіані, відомий літературознавець, доктор філологічних наук, професор, академік, директор Науково-дослідного інституту сходознавства Київського міжнародного університету

kozlovskaya-1.jpg

Лариса Козловська, представник громадської організації «Інтелектуальний форум», відзначила важливість співпраці ОННБ з ООО «Грузинський культурно-освітній центр «Іверія»» в плані просвітництва сучасної молоді

img_4091.jpg

По завершенні заходу приємним подарунком для відвідувачів стала літературна композиція «Натхненні словом Руставелі», за участі слухачів недільної грузинської школи «Ана-бана» при Грузинському культурно-освітньому центрі «Іверія»: Ольги Богданової, Марії Лавринюк, Христини Туркевич та Мамуки Гвініанідзе, члена молодіжної ради грузинського культурно-освітніього центру «Іверія»

 

Створено: 28.11.2016
Переглядів: 1401




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.