Пам’ятки писемності та культури: розкриття та доступ. Семінар

1 грудня 2016 року у відділі рідкісних видань і рукописів Одеської національної наукової бібліотеки відбувся семінар для працівників бібліотек Півдня України на тему «Пам’ятки писемності та культури у фондах бібліотек: проблеми розкриття та доступу». У порядку денному: ознайомлення фахівців з новими регламентуючими документами щодо відбору літератури до Державного реєстру національного культурного надбання (Державного реєстру), упорядкування архівних документів, формування особистих фондів та інші.

У роботі семінару взяли участь бібліотеки Запоріжжя, Кропивницького, Миколаєва, Одеси, зокрема НБ ОНУ імені І.І.Мечникова, ООУНБ імені М.С.Грушевського та НБ НУ «Одеська юридична академія». Серед інших учасників семінару співробітники Державного архіву Одеської області (ДАОО) та Одеської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України (Одеської філії ННДРЦУ).

 

Програма

 1.jpg

Учасників семінару привітала генеральний директор ОННБ, заслужений працівник культури України Ольга Ботушанська. Вона звернула увагу на важливість популяризації цінних видань та обміну досвідом і ознайомлення з власними напрацюваннями у цій області бібліотеками України. Генеральний директор ОННБ також наголосила на унікальності цінних видань, якими володіє ввірена їй бібліотека.

 2.jpg

Модератор зустрічі, заступник генерального директора ОННБ з наукової роботи, Ліна Арюпіна детально проаналізувала особливості нових регламентуючих документів про порядок відбору літератури до Державного реєстру, затверджених цьогоріч (Наказ Міністерства культури України від 14.06.2016 № 437). Ліна Арюпіна ознайомила також присутніх з основними групами документів, їх класифікацією та порядком відбору для включення до Державного реєстру. Вона також звернула увагу на новий розподіл координуючих центрів, які розмежовані залежно від сфери управління, до яких належать фондоутримувачі. При обговоренні цього питання  присутні відмітили, що бібліотеки вишів, в яких зберігається багато рідкісних і цінних книг, залишились поза увагою і не включені у визначений перелік установ, які подають відомості до Державного реєстру.

Учасників семінару ознайомили з формами опису видань, залежно від характеру документу. Відбулося також обговорення основних положень нового регламентуючого документу у плані його практичного застосування.

Помітна увага у виступі була приділена формуванню книжкових колекцій всесвітнього чи державного значення. Як приклад останньої була названа колекція відомого літературознавця Г.Д.Зленка, яка 2015 року поступила в ОННБ. Її унікальність в тім, що це зібрання дає можливість прослідкувати розвиток культури та літератури України за останні сорок років, а також у тому, що багато видань містять автографи визначних діячів вітчизняної культури.

 3-3.jpg

У ході обговорення виникли питання щодо опису таких поліграфічних видань, як гравюри чи фотографії, то ж форми опису, на думку учасників семінару, що викладені в нормативно-технічних документах вимагають певних доповнень.

 4-1.jpg

Серед інших критичних зауважень бібліотекарів – відсутність зрушень щодо формування Державного реєстру, адже з 2003 року проводиться опис книжкових пам’яток на місцях, діють експертні групи, і в цьому плані є значні напрацювання. Була висловлена надія, що визначення координаторів для фондоутримувачів зрушить цю справу з місця.

 5.jpg

Інше важливе питання, яке цікавить бібліотекарів, пов’язане з упорядкуванням архівних документів і формування особових фондів. Цей напрям роботи був висвітлений у виступі головного спеціаліста відділу формування Національного архівного фонду та діловодства ДАОО Варвари Капиджиоглу.

Працівник архіву детально розповіла, що саме можна включати в особові архівні фонди, як упорядковувати, називати їх та здійснювати відбір. Значне місце у доповіді було приділено класифікації особових фондів, визначенню критеріїв відбору документів, їх поділу на категорії, а ще розкриттю різних понять, якими доводиться оперувати при формуванні подібних фондів. В. Капиджиоглу також ознайомила присутніх з описом документів та формуванням первинних справ.

 6.jpg

Тема формування особових колекцій знайшла продовження у виступі завідувача сектору рукописів та слов’янських стародруків відділу рідкісних видань та рукописів ОННБ Тетяни Гоголіної. Доповідь складалася з двох частин. Перша була присвячена одеському періоду діяльності та історії формування книжкової колекції та архівного фонду видатного діяча української культури, бібліографа, літературознавця Михайла Федоровича Комарова. Ця колекція нині складає окремий особистий архівний фонд ОННБ, який надзвичайно затребуваний у науковців.

Та частина спадщини Комарова, яка зберігається в бібліотеці, достатньо вивчена, зокрема створено каталог його книжкової колекції, який був виданий у 2014 році – «Бібліотека М.Ф.Комарова». Однак частина документів родинного архіву Комарових розсіяна по іншим бібліотекам та приватним колекціям України й Росії, тож пошукова робота не завершена.

Друга частина виступу Т.О.Гоголіної була присвячена питанням комплектування архівного фонду на прикладі ОННБ. Вона також ознайомила з допоміжними виданнями, методичними посібниками, які незамінні в подібному процесі.

 7.jpg

Алла Мацкевич, художник-реставратор графіки, на прикладі однієї літографії В.Ф.Тімма, (виконаної по мотивам марини О.П.Боголюбова) з Херсонського обласного художнього музею, розкрила процес реставрації графічного твору. Її доповідь була зосереджена на дослідженні неспецифічних поверхневих забруднень та методиці їх видалення.

 9-1.jpg

Завідувач відділу рідкісних видань і рукописів ОННБ Валентина Райко ознайомила учасників семінару з новими надходженнями видань, присвячених колекціям стародруків кириличних письма в України.

 img_4108.jpg

На завершення семінару відбулося підбиття підсумків, обговорення та проведені консультації для бібліотечних працівників.

Інші матеріали цієї теми

Створено: 02.12.2016
Оновлено: 05.12.2016
Переглядів: 5620




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.