Дарунок українців Румунії

У березні 2017 року член ученої ради ОННБ, доцент кафедри археології та етнології України ОНУ ім. І.Мечникова Наталя Петрова, перебуваючи у службовому відрядженні в Румунії, зустрічалась з представниками української діаспори. Разом з теплими вітаннями і щирими побажаннями українському народові вони передали їй щедрий дар на адресу нашої бібліотеки у відділ міжнародних проектів книжки і періодичні видання. 

Книга Вергілія Ріцька «Українці в Добруджі», що видана в Бухаресті у 2014 р., розповідає про життя українських козаків в історичній області Балканського півострова, яка розташована на території сучасної України та Болгарії. Вона дуже цінна тому, що історія Задунайської Січі й досі вимагає належного висвітлення в історичних дослідженнях. Книга дає читачам загальне уявлення про основні віхи історії українців Добруджі та їх культурну спадщину, а також знайомить із загальною бібліографією цієї теми (59 позицій).

1.jpg

Книга Михайла Михайлюка «Криниця під каменем: Буковинські трафунки», видана в Бухаресті у 2008 році, зібрала неординарні випадки (це і  є «трафунки») з життя земляків відомого українського письменника Румунії. Це реальні нариси з далекого й ближчого життя-буття в околиці буковинського Серета, де всі знають про всіх і кожний знає все. В книзі побутує самобутня буковинська мова з деякими її діалектизмами, яка прикрашає і оточення, і характери. Адже, за словами Ярослава Малевича–Вінницького, «територіальні діалекти-це діти національної мови, рідні діти, які є джерелом збагачення, опорою, резервом і запорукою розвитку літературної мови».

2.jpg

Окрім цих книжок ми отримали місячник Союзу українців Румунії «Наш голос» (лютий 2017 р.) – літературно-культурний журнал українських письменників Румунії; 2 журнали для українських дітей Румунії «Дзвоник» (січень і лютий 2017 р.) та три газети: «Вільне слово» (лютий 2017 р.) – культурно-просвітницький часопис Союзу українців Румунії; часопис Союзу Українців Румунії «Український вісник» (лютий 2017 р.) та «Український голос» – Всеукраїнський незалежний народний двотижневик (лютий 2017 р.)

Висловлюємо вдячність українцям Румунії за чудовий подарунок, який працівники спеціалізованого читального залу будуть популяризувати серед читачів і знайомити їх з життям українців Румунії.

Створено: 29.03.2017
Оновлено: 30.03.2017
Переглядів: 1574




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.