Книжкова виставка: до 450-річчя Пересопницького Євангелія

“Зібрання рукописних та друкованих Євангелій у фондах ОННБ ім. М.Горького: до 450-річчя української Першокниги – Пересопницького Євангелія”.
19 травня 2011 р., відділ рідкісних видань та рукописів бібліотеки

 

2

   19-21 травня 2011 року в Одеській національній науковій бібліотеці ім. М.Горького проходила ХІІ Всеукраїнська виставка-форум “Українська книга на Одещині”. Символічно, що втілення проекту відбулося напередодні Дня слов’янської писемності і культури - 24 травня. Особливого культурного звучання виставка-форум набула у зв’язку з широким відзначанням 450-річчя Української Першокниги – Пересопницького Євангелія (згідно з Указом Президента України - 2011 рік оголошено Роком Пересопницького Євангелія). Цій події присвячена книжкова виставка “Зібрання рукописних та друкованих Євангелій у фондах ОННБ ім. М.Горького: до 450-річчя Української Першокниги”, яка пройде за участю відомих науковців, релігійних діячів нашого міста та офіційних осіб: начальника управління у справах національностей та релігій Одеської облдержадміністрації Я.О. Різникової, настоятельки Свято-Архангело-Михайлівського монастиря ігумені Серафими, доктора філософії, професора ОНАХТ Г.В.Ангелова, кандидата філософських наук, мистецтвознавця В.В.Савченко, кандидата філософських наук, доцента ОНПУ – В.Л.Левченка, художниці Є.Н.Серпіонової та інших.
    Експозиція містить унікальні та раритетні видання, які є національним надбанням народу України – це найдавніший пам’ятник слов’янської писемності Охрідські глаголичні листки ХІ сторіччя; фрагмент одного з перших перекладів Євангелія на давньослов’янську мову; Четвероєвангеліе на пергаментних аркушах ХІІ сторіччя, написано давньогрецькою мовою з яскравими кольоровими заставками та мініатюрами. На особливу увагу заслуговують Євангеліє Кохно (за ім’ям володаря) - пам’ятка болгарської писемності ХІІІ сторіччя; Сербське уставне пергаментне Євангеліє ХІV століття; інкунабули: Чеська Біблія, надрукована в Празі у 1488 році та “Лекціонар” на хорватський мові, надрукований латинським шрифтом; унікальні, певною мірою добре збережені сім книжок “Біблії Руської” славетного білоруського просвітителя і першодрукаря Франциска Скорини, Острозька Біблія – вінець видавничої діяльності українського та російського першодрукаря Івана Федорова; переклади Євангелія на іноземну мову та інші.
   Вінцем експозиції є Пересопницьке Євангеліє – репринтний фоліант унікальної пам’ятки, який видано Київською Митрополією УПЦ МП у 2008 році до 1020-річчя Хрещення Київської Русі і подаровано Бібіліотеці Його Високопреосвященством, предстоятелем УПЦ МП Блаженнійшим Володимиром (Сабоданом) у 2010 під час проведення ХІ Всеукраїнської виставки-форуму. Книги з особистої колекції Митрополита Київського і всієї України Блаженнійшого Володимира експонуватимуться водночас на книжковій виставці «В літопис шани і любові: До 150-річчя перепоховання Т.Г.Шевченка», - це рідкісне видання «Кобзаря» та унікальні шевченкознавчі дослідження кінця ХІХ століття.
    Огляд книжкової експозиції представляє завідувач відділом рідкісних видань і рукописів ОННБ ім. М.Горького - Валентина Райко. Під час презентації експонуватимуться художні твори (гобелени) мисткині, члена Національної спілки художників України Єсфірі Серпіонової.

3

Створено: 19.05.2011
Переглядів: 3253




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.