«Героїчна Одеса» : до 70-річчя визволення

10 квітня 2014 р. виповнюється 70 років від дня визволення міста-героя Одеси від фашистських загарбників.

 

 

Однією з найбільш трагічних подій ХХ століття стала Друга світова війна. В ході цієї найжорстокішої битви людство протистояло гітлерівському фашизму і перемогло його.

Тяжким горем кривава війна пройшлася Причорномор'ям.

Близько 55 тисяч одеситів вступили до народного ополчення та до винищувальних батальйонів. З 5 серпня 1941 року протягом 73 днів радянські війська та населення міста героїчно відбивали наступ німецько-фашистських та румунських військ. Чорноморський флот забезпечував морське сполучення і прикривав Одесу з моря.

Захисники міста під Одесою завдали великих втрат 4-ій румунській армії – було виведено з ладу понад 160 тисяч бійців ворога, близько 200 літаків, до 100 танків. Населення Одеси мужньо витримало тягар облоги – систематичні нальоти ворожої авіації та артилерійські обстріли, нестачу продовольства, медикаментів. Але, безумовно, головною та неповторною втратою була загибель людей… Більше 200 тисяч одеситів загинуло під час окупації. 55 тис. дорослих та 22 тисячі дітей були вивезені на примусові роботи до Німеччини. Демографічні втрати Одеси були величезними: якщо, згідно перепису 1939 р. в місті проживало більше 601 тис. осіб, то на час звільнення у квітні 1944 р. в місті нараховувалося біля 250 тис. осіб. Слід врахувати також ту обставину, що певна частина жителів міста квартирувала в селах області у родичів, друзів, знайомих, де легше було прохарчуватися.

До 9 квітня 1944 року місто було окуповане ворогом, але боротьба не припинялася. В Одесі та передмісті діяло 6 партизанських загонів та 45 підпільних груп, базою яких в часи окупації були одеські катакомби. 10 квітня 1944 року Радянська Армія, Чорноморський флот при активній підтримці партизанів та підпільників звільнили Одесу від окупантів. Під час боїв за Одесу лише за одну ніч було знищено і захоплено близько 450 танків, 950 гармат різного калібру, 12 тисяч автомашин; ворог залишив на полі бою 27000 солдатів та офіцерів, майже 11 тис. осіб було узято у полон. Подолавши опір, радянські війська за підтримки партизанів і підпільників визволили Одесу. Ранком 10 квітня 1944 р. над будівлею Одеського театру опери та балету замайорів червоний стяг. До 10-ої години ранку Одесу було повністю звільнено від окупантів.

Кожного року в стінах Одеської національної наукової бібліотеки ім. М. Горького проходять заходи, на яких вшановують день звільнення рідного міста. Цей рік також не став винятком, пропонуємо вашій увазі мультимедійну презентацію, яка підготовлена на основі матеріалів відділу краєзнавства «Одесика».

 

Створено: 03.04.2014
Переглядів: 2434




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.