Франкознавчі зустрічі

До 160-річчя від дня народження видатного письменника, ученого, громадського діяча, – Івана Франка, Одеська національна наукова бібліотека проводить бібліотечно-просвітницьку акцію: цикл книжково-ілюстративних виставок з фондів бібліотеки та Франкознавчі зустрічі.

Мета акції – розкриття великого масиву франкознавчої літератури у фондах ОННБ, проведення просвітницьких акцій через обговорення окремих тем: «І.Я.Франко про джерела збагачення національної мови, культури і духовності», «Сучасні аспекти шкільного франкознавства», «Філософський світогляд Івана Франка», «Краєзнавчі та етнографічні праці Івана Франка», «Іван Франко і Одеса» та інші.

11 травня в рамках «Франкознавчих зустрічей» відбулася година науковця: «Іван Франко – дослідник історії культури України» спільно з викладачами, аспірантами та студентами історичного факультету ОНУ імені І.І.Мечникова. На зустрічі були детально розглянуті та обговорені такі теми:

  • Фольклористичні студії Івана Франка: філософський антропологічний, історичний, культурний вимір.
  • Українські весільні обряди у записах Івана Франка.
  • Жанр історичної та побутової пісні у науковому доробку Франка.
  • Іван Франко – дослідник народної загадки.

З вітальним словом виступила заступник генерального директора ОННБ Ольга Бєльницька наголосила на вагомості франкознавчої літератури в фондах ОННБ, зокрема представила цікаві сучасні видання фольклористичної спадщини великого Українця.
Під час заходу відбулась реферативна робота над літературознавчими, фольклористичними студіями І.Я.Франка 1896-1916 рр. Зокрема, студенти ІV курсу історичного факультету зробили конспект праць Івана Франка: «Із уст народу» та «Людові вірування на Підгір’ї» (що опубліковані у додаткових, 53 та 54-му томах збірки творів у п’ятдесяти томах).

До уваги присутніх була представлена книжкова виставка з фондів ОННБ «Іван Франко – неперевершений дослідник українського фольклору».

ФОТОРЕПОРТАЖ

Про значення фольклористики у творчості Івана Франка розповіла Наталя Петрова, доцент кафедри археології та етнології України, заступник декана з виховної роботи історичного факультету ОНУ імені І.І. Мечникова

На антропологічних дослідженнях Франка на основі його фольклористичної концептосфери зосередила увагу під час свого виступу Тамара Кухарук, завідувач ВЗГіР ОННБ (автор проекту «Франкознавчі зустрічі»)

Перлини народної культурної традиції, зокрема весільну українську обрядовість у дослідженнях І.Я. Франка, та її значення і використання у сучасному житті розкрила Гюмюшлю Тетяна Петрівна, провідний бібліограф ОННБ

З повідомленням «Народний гумор та казка, загадка і прислів’я у фольклористичних студіях Івана Франка» виступила Нєрашева Ксенія, студентка ІV курсу історичного факультету ОНУ імені І.І. Мечникова

Джерелознавство Івана Франка в історичному вимірі розглянула Шакайло Ксенія, студентка ІV курсу історичного факультету ОНУ імені І.І. Мечникова

 

Під час бібліографічного огляду студенти ІІІ та ІV курсів історичного факультету ОНУ імені І.І. Мечникова, учасники театру «Джерело», активно вивчали представлену літературу. В центрі уваги молодих науковців видання:

Пилипчук С.Р. Фольклористична концептосфера Івана Франка : монографія / С.Р. Пилипчук. – Львів, 2014. – 466 с.; Франко І.Я. Додаткові томи до Зібрання творів у п’ятдесяти томах / М.Г. Жулинський та ін. – Київ : Наукова думка, 2006 – 2010 та ін.

12/05/2016

Створено: 12.05.2016
Оновлено: 14.05.2016
Переглядів: 1540




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.