Пленарне засідання. Круглий стіл. День другий

konf.jpg

23 вересня 2016 року конференція «Міжнародна діяльність бібліотек як складова європейського вибору держави» продовжила роботу. Центральне місце другого дня роботи було відведено круглому стілу на тему «Міжнародна діяльність бібліотек: загальні тенденції та пошуки нових перспектив»

01-vlasenko.jpg

Модератори зустрічі Наталія Диба, завідувач відділу міжнародних проектів ОННБ та Людмила Власенко, заступник директора з ІТ Полтавської ОУНБ ім. І.П.Котляревського

Пленарне засідання

1.jpg

Наталя Диба, завідувач відділу міжнародних проектів ОННБ
Інформаційно-ресурсний центр «Вікно в Америку»: програми розвитку

Наталія Матвіївна нагадала про історію розвитку відділу міжнародних проектів, про проекти, які реалізуються в рамках відділу і ресурсного центру «Вікно в Америку» в Одесі (якщо потрібно, інформацію можна взяти на нашому сайті – сторінка відділу міжнародних проектів).

Виступаюча звернула увагу на масштабність проекту «Вікно в Америку» в Україні, що дозволило створити повноцінні інформаційні центри і навіть бібліотеки, як, наприклад, в НУ «Києво-Могилянська академія». «Програма «Вікно в Америку» – це не просто грантова програма, і не просто ресурсний центр, це програма держдепартаменту США, – наголосила доповідач. – Вона глобальна, і якщо в Україні вона називається «Вікно в Америку», то у цілому світі вона має назву «Американські куточки». Наталія Матвіївна нагадала, що 2013 року щорічний семінар для керівників ІЦ «Вікно в Америку» відбувся саме в Одесі.

2-chukanova.jpg

Світлана Чуканова, завідувач «Американської бібліотеки імені В.Китастого» Наукової бібліотеки Національного університету «Києво-Могилянська Академія» (Skype)
Бібліотечна освіта в США та в Україні

Зробила порівняльний аналіз бібліотечної освіти в США та Україні. Мета – запозичити кращі освітні форми із США. Зазначила, що в системі бібліотечної освіти США превалює прикладний підхід, а також орієнтація на «масового читача». Потім представила детальну описову характеристику американської бібліотечної освіти. Відзначила, що для системи американської бібліотечної освіти характерно, зокрема, ефективне використання комунікативних технологій, забезпечення умов для вільного доступу до інформаційних ресурсів, забезпечення інформаційної безпеки.

4-gavrilyuk.jpg

Тамара Гаврилюк, бібліотекар I кат. відділу документів іноземними мовами Дніпропетровської ОУНБ імені Первоучителів слов’янських Кирила і Мефодія
Досвід залучення волонтерів до вивчення європейських мов та культури в бібліотеці

Із доповіді: «Освітнє волонтерство стає важливим для суспільства в часи політичних та економічних змін, реформування суспільних інститутів та інших викликів, оскільки платне підвищення кваліфікації стає неможливим через низьку купівельну спроможність громадян. Вивчення іноземних мов є одним із популярних видів освітнього волонтерства, попит на яке в Україні зростає з кожним роком… В Україні деякі міжнародні проекти з вивчення іноземних мов лише недавно почали залучати волонтерів. Найпоширеніші форми такого залучення – іноземні волонтери в комерційних літніх таборах в Україні. Українські волонтери задіяні переважно в самодіяльних мовних клубах на базі комерційних структур (кафе і ресторанів)…

Наше дослідження висвітлює таку міжнародну діяльність бібліотеки, яка допомагає читачам покращити знання популярних європейських мов, а саме – участь ДОУНБ в декількох міжнародних проектах з вивчення іноземних мов та культур... ВИСНОВКИ: добровільні помічники ДОУНБ хоч і не є волонтерами згідно ЗУ «Про волонтерську діяльність», але вони сприяють міжнародній співпраці бібліотеки з багатьма проектами по вивченню європейських мов».

5.jpg

Тетяна Щурова, завідувач відділу мистецтв ОННБ
Міжнародні наукові конференції – кафедра для висвітлення культурно-духовного, освітнього й мистецького життя Одеси XIX - поч. XXI ст. (з досвіду діяльності відділу мистецтв ОННБ)

У виступі йшлося про історію відділу мистецтв, який заснований у 1971 році; про формування фонду відділу, його видавничу і міжнародну діяльність. Завідуюча відділом нагадала історію співробітництва з Посольством Франції в Україні, Одеською філією Грецького фонду культури. Як наслідок цього співробітництва у 1995 році був проведений Тиждень французької книги в Одесі, підготовлені видання про міського голову Одеси Г.Г.Маразлі, художника К.К.Костанді та ін. Дуже плідною є дружба з французькою художницею, меценатом Сюзанною Саварі, чиї дарунки альбомів, книг і журналів сформували в бібліотеці цінну колекцію сучасних французьких видань. Співробітники ОННБ, відділу мистецтв є постійними учасниками міжнародних конференцій, які відбуваються в Україні, і в Одесі зокрема. Вони присвячені актуальним питанням розвитку мистецтва, перш за все авангардних течій, адже відомо, що Одеса була одним із світових центрів формування лівих течій в образотворчому мистецтві.  

 konf-zagalna.jpg

Круглий стіл: «Міжнародна діяльність бібліотек: загальні тенденції та пошуки нових перспектив»

Одним із центральних заходів Всеукраїнської науково-практичної конференції став круглий стіл «Міжнародна діяльність бібліотек: загальні тенденції та пошуки нових перспектив». У роботі круглого столу взяли участь головний спеціалісті відділу літератури, читання та бібліотечної справи Міністерства культури України С.Г.Сивокінь, генеральний директор ОННБ О.Ф.Ботушанська, учасники конференції, фахівці одеських бібліотек та ОННБ.

Учасники круглого столу розглянули питання щодо новацій зарубіжних бібліотек та шляхи їх втілення в Україні, міжнародного книгообміну, досвіду залучення волонтерів для роботи в міжнародних проектах, участі в діяльності професійних міжнародних організацій та міжнародних проектах, у т.ч. створення цифрових бібліотек, розширення партнерських зв’язків з бібліотеками світу та професійного обміну з бібліотеками-партнерами.

Було наголошено, що міжнародне бібліотечне співробітництво сьогодні є актуальним і перспективним напрямом діяльності бібліотек, який слугує інтеграції країни в європейський та загальносвітовий культурний простір, презентує бібліотечну Україну на світовій арені. За результатами широкої дискусії учасники круглого столу дійшли спільної думки, що подальший розвиток й вдосконалення міжнародної діяльності бібліотек є невід’ємною складовою діяльності бібліотек України, що потребує відповідного організаційного, кадрового, методичного й технологічного забезпечення.

Учасники конференції та круглого столу також обговорили проект рекомендацій для вирішення проблем, пов’язаних із втіленням кращого міжнародного досвіду у практику роботи українських бібліотек. Після опрацювання модераторами конференції документ буде оприлюднений на сайті ОННБ.

_____________________

Дізнатися більше про події Всеукраїнської науково-практичної конференції «Міжнародна діяльність бібліотек як складова європейського вибору держави»:

Міжнародна діяльність бібліотек. Конференція. Анонс

Програма конференції

Репортаж з відкриття конференції

Міжнародна діяльність бібліотек: пленарне засідання. День перший

Публікації в ЗМІ

Створено: 27.09.2016
Оновлено: 10.10.2016
Переглядів: 5506




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.