Пам’ятки писемності та культури: розкриття та доступ

6 грудня 2012 р. в ОННБ ім. М. Горького відбулася ділова зустріч працівників бібліотек Півдня України. Тема зустрічі: «Пам’ятки писемності та культури у фондах бібліотек як національне надбання : проблеми розкриття та доступу».

У роботі засідання взяли участь: Ольга Бєльницька, заступник генерального директора ОННБ ім. М. Горького з бібліотечної роботи, заслужений працівник культури України, Ліна Арюпіна, заступник генерального директора ОННБ ім. М. Горького з наукової роботи, Валентина Райко, завідувач відділу рідкісних видань та рукописів ОННБ ім. М. Горького, Тетяна Гоголіна, головний бібліотекар відділу рідкісних видань та рукописів ОННБ ім. М. Горького, Наталя Зеленська, завідувач відділу рідкісних і цінних документів Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І. Чижевського, Лариса Трегуб, завідувач відділу науково-дослідної роботи з рідкісними і цінними виданнями Миколаївської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О. Гмирьова, Ольга Сак, завідувач відділу рідкісних та цінних видань Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О. Гончара, Ірина Довганюк, завідувач сектора роботи з рідкісними і цінними виданнями Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М.С. Грушевського, Тетяна Черних, завідувач відділу рідкісних і цінних видань Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки імені О.М. Горького, Оксана Колоколова, завідувач відділу рідкісної книги Кримської республіканської установи Універсальна наукова бібліотека ім. І.Я. Франка, Галина Устюжаніна, завідувач науково-методичного відділу Одеської національної наукової бібліотеки імені М. Горького, а також завідуючі відділів ОННБ, у фондах яких зберігаються рідкісні видання.

Під час ділової зустрічі експонувалися книжкові виставки – «Рукописна спадщина», «Книжкова спадщина», «Методичні матеріали». Вони дають уявлення про наукове вивчення фондів рідкісних видань і є незамінними при ідентифікації стародруків кириличного письма.

У своєму вступному слові заступник ген. директора з наукової роботи Ліна Арюпіна торкнулась питань збереження фондів рідкісних видань і рукописів, проблеми бібліографічного опису, реставрації, сканування, введення в науковий обіг і популяризацію фондів тощо. Співробітники відділу рідкісних видань і рукописів систематично публікують в профільних періодичних виданнях наукові розвідки про цінні видання, що складають основу фонду національної книгозбірні.

На фото: на першому плані Тетяна Гоголіна

Про роботу з рукописним фондом у бібліотеці, методичними порадами на прикладі ОННБ ім. М.Горького розповідала головний бібліотекар відділу рідкісних видань та рукописів бібліотеки Тетяна Гоголіна. Доповідач окреслила хронологічні рамки рукописного фонду ОННБ (з ХІ ст.), класифікацію фондів (тематичні і особисті), ознайомила із діяльністю Ради по комплектуванню, процедурними питаннями щодо включення запропонованих документів у книги пропозицій та надходжень, а також джерела поповнення, ділові контакти із власниками рідкісних рукописів, зокрема нащадків видатних особистостей, які надають документальні матеріали (письмові, фото) та мемуарного характеру, зокрема краєзнавця і бібліографа Михайла Комарова, архітектора, проектувальника нинішньої споруди книгозбірні – Федора Нештурха та ін.

«Науковий опис, експертиза та ідентифікація стародруків» - під таким заголовком пройшов майстер-клас Валентини Райко, завідувача відділу рідкісних видань та рукописів ОННБ ім. М.Горького. Інформаційно насичена, змістовна і методично вивершена доповідь науковця, автора ґрунтовного видання - «Старопечатные издания кирилловского шрифта. ХV - первая половина XVI ст.» (О. :1998), не лише стимулювала науково-пізнавальний інтерес присутніх, але й спонукала до обговорення проблеми щодо підготовки у майбутньому спеціалістів з ідентифікації стародруків кириличного письма. Доповідач звернула увагу на особливості та відмінності друкованих духовних видань XVII-XVIII ст. Білорусії, Росії та України. Науковець звернула увагу на визначення загальної частини (автор, назва, місце видання, типографія, дата тощо), врахування особливостей шрифту, «дзеркала набору», пагінації і сигнатури, типології заставок, кінцівок, «стішиців», кустодів, «зошитів», а також щодо визначення формату видання, характеру водяних знаків, зовнішнього і внутрішнього оформлення, оздоблення книг та ін.

Ольга Сак

Своїм досвідом щодо вивчення і забезпечення публічного доступу до рідкісних видань поділилася наша гостя Ольга Сак, завідувач відділу рідкісних і цінних документів Херсонської ОУНБ. Вона ознайомила учасників зустрічі з електронним музеєм книги, розміщеного на сайті бібліотеки.

Учасники зустрічі знайомляться із рідкісними виданнями ОННБ

 

У підсумку учасники ділової зустрічі виробили спільну програму діяльності у цьому напрямку: 

- досягнуто згоди щодо створення постійно діючого семінару по роботі із рідкісними і цінними виданнями для бібліотек півдня України на базі ОННБ ім. Горького;

прийнято рішення:

- про оновлення та актуалізацію документації відділів рідкісних та цінних видань бібліотек півдня України;

- створення паспортів на колекції фондів рідкісних видань. На першому етапі планується створити хронологічний ряд колекції;

- на рівні обговорення визначене питання щодо створення зведеного каталогу фондів рідкісних видань бібліотек півдня України. На сьогодні цей фонд налічує більше 205 тис. одиниць зберігання.

Див. також відео

Створено: 07.12.2012
Переглядів: 3717




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.