Вікно в Америку

56331066_2351137444925307_9217559507289243648_o-1-1.png

WINDOW ON AMERICA
ВІКНО В АМЕРИКУ

Інформаційно-ресурсний центр

Партнерський проект Посольства США в Україні та Одеської національної наукової бібліотеки

ЗАГАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ

Розташування: 65023, Одеса - 23, вул. Пастера, 13 Одеська національна наукова бібліотека 

Керівник: Диба Наталія Матвіївна

E-mail: nmdyba@yahoo.com; woaodessa@gmail.com

Internet: www.odnb.odessa.ua

skype: dyba_star

Тел. 066 330 74 28

У 2002 році на основі партнерства між американським урядом та українськими бібліотеками та за підтримки Посольства США в Україні було відкрито інформаційно-ресурсний центр "Вікно в Америку".

Центри "Вікно в Америку" відкриті з метою надання актуальної інформації про США та поповнення фондів бібліотек англомовними виданнями. Їхня місія полягає в сприянні взаєморозумінню між США та Україною. Це досягається шляхом надання інформації про США: їхню історію, уряд, суспільство та цінності; забезпечення доступу до ресурсів Інтернету. Вони також інформують про американські програми допомоги та обміну.

Посольство Сполучених Штатів виділило кошти на відкриття центрів "Вікно в Америку" в бібліотеках України. Бібліотеки надають приміщення та бібліотекарів із знанням англійської мови. Уряд Сполучених Штатів виділив кошти для придбання колекції книжок, баз даних на компакт-дисках та відеоколекції документальних і класичних американських художніх фільмів. Крім того, бібліотеки отримали фінансування на меблі та обладнання, зокрема комп'ютери з підключенням до Інтернету, принтер, копіювальний апарат, телевізор і DVD-програвач. Користувачам пропонуються матеріали з п'яти основних інформаційних блоків: уряд США, довідкові матеріали про США, бізнес, освіта й вивчення англійської мови.

Посольство забезпечує навчання працівників центрів "Вікно в Америку", щорічно організує семінари на місцях або в Києві. У 2002 році шість бібліотекарів - директорів центрів "Вікно в Америку" - відвідали Сполучені Штати за програмою Державного Департаменту "Міжнародні відвідувачі". Під час візиту вони ознайомилися з організацією роботи бібліотек у Сполучених Штатах, дізналися про останні тенденції використання нових технологій у бібліотечній справі. Участь у цій програмі дала їм змогу отримати безпосередній досвід життя в Америці й допомогла ефективніше організувати роботу інформаційних центрів.

2014 року відділ літератури іноземними мовами та міжнародних проектів ОННБ взяв участь у конкурсі грантів Посольства США на розширення інформаційно-ресурсного центру «Вікно в Америку» та відкрив електронний читальний зал.

WINDOW ON AMERICA

ВІКНО В АМЕРИКУ

РЕСУРСИ

  • Унікальні багатотомні ілюстровані енциклопедії США ("Encyclopedia Americana", "World Book")
  • Електронна версія енциклопедії "Britannica"
  • Наукові та науково-популярні видання зарубіжних вчених з питань менеджменту, маркетингу, мікро- та макроекономіки, бізнесу, рекламної справи тощо
  • Довідники про американські університети та коледжі, видання з правилами вступу до навчальних закладів США
  • Практичні посібники з підготовки до складання тестів TOEFL, GRE, GMAT та ін.
  • Підручники з лексики, граматики, фонетики, збірки американського сленгу та американських ідіом
  • Бази даних на компакт-дисках (про історію, географію, політичний устрій США, культуру, звичаї та обряди американського народу)
  • Колекції документальних і класичних американських фільмів
  • Серія книг "The Library of America"
  • Комп'ютерний курс з вивчення англійської мови ROSETTA STONE
  • Художня література сучасних американських авторів.

Для того, щоб ознайомитись з новими надходженнями, натисніть тут:

ПОСЛУГИ

В нашому центрі ви можете отримати:

  • актуальну інформацію про США;
  • своєчасну інформацію про програми культурного обміну, навчальні заклади США;
  • доступ до інформаційних ресурсів США, всесвітньої мережі Інтернет і баз даних на компакт-дисках;
  • тематичний підбір інформації ;
  • використання комп`ютерної техніки;
  • використання аудіоресурсів;
  • перегляд документальних та художніх англомовних фільмів;
  • можливість брати участь у проведенні лекцій, семінарів, круглих столів, вікторин, презентацій за участю американських фахівців.
  • Новинка!  Послуги з вивчення англійської мови для держслужбовців

ДІЯЛЬНІСТЬ

Інформаційний центр «Вікно в Америку» є справжнім осередком американської культури на Одещині, місія якого полягає в сприянні взаєморозуміння між Сполученими Штатами Америки та України. Завітавши в цей затишний куточок, ви відчуєте дух співпраці та дружби між двома країнами.

Це дійсно модель американської бібліотеки, де проводяться лекції, презентуються американські фільми, літературні твори, проходять культурні заходи, які сприяють пізнанню американської культури. Користувачі мають можливість розмовляти англійською мовою як зі своїми співвітчизниками, так і з гостями з Америки.

Послугами інформаційного центру користуються як студенти та учні, так і викладачі вищих навчальних закладів та шкіл. Адже, відвідавши «Вікно в Америку», вони мають чудову можливість ознайомитися з довідковою літературою і використати цю інформацію під час навчання та викладання. Велика кількість різноманітних словників та навчальних підручників приваблюють студентів різних навчальних закладів, особливо студентів факультету романо-германської філології Одеського національного Університету ім. Мечникова та Південно-українського Національного педагогічного Університету ім. Ушинського.

Тут вже п'ять років працює Best Odessa Speakers Club - Клуб майстерності публічних виступів, що є частиною некомерційної організації Toastmasters International. Під цим відомим ім'ям проводяться зустрічі локальних клубів, семінари та змагання спікерів, які набувають досвіду публічних виступів.

Завітайте на сайт цього клубу, щоб дізнатися про нього більше:

Для тих, хто володіє англійською мовою, є чудова можливість удосконалити навички мовлення з носієм мови з США відвідавши засідання Literature Discussion Club (Літературний дискусійний клуб) з волонтером Дмитром Смірновим, де обговорюється сучасне американське коротке оповідання. Для можливості спілкування онлайн завітайте в групу, створену на Фейсбуці.

***
Інші матеріали за темою:

Створено: 15.12.2010
Оновлено: 19.03.2020
Переглядів: 41410




© 2024 Одеська національна наукова бібліотека. Всі права захищено. При використанні матеріалів посилання на офіційний веб-сайт Одеської національної наукової бібліотеки обов'язкове.